07.08.12

CRAIG SHAW GARDNER. S alergií na magii

O tomto autorovi a mágovi Ebenezumovi jsem se poprvé setkala v knize Mamutí kniha humoristické fantasy, což je soubor povídek z tohoto žánru. Další autor, kterého znám z této publikace je John Morressy, ale k jeho knihám jsem se ještě nedostala.
     S alergií na magii je první částí trilogie o mágu Ebenezumovi a jeho učni Wuntworovi, který jejich příběh vypráví.
     Ebenezum je nejmocnější čaroděj. Bohužel se mu stane nehoda při magickém souboji s démonem Guxxem. (Démon Guxx získává sílu z rýmů, které říká.) Ebenezum Guxxe zaklel tak moc, až z toho sám velký čaroděj dostal alergii na magii. Když se v okolí nějaká magie vyskytuje, začne kýchat. A to tak, že opravdu moc. Proto se Ebenezum s Wuntworem vydají do města Vušty, město tisíce zakázaných neřestí, aby tam nalezli dalšího mocného čaroděje, který by Ebenezumovi pomohl zbavit se alergie. (Chudák Ebenezum, by skoro mohl být v invalidním důchodu.) Asi nemusím zdůrazňovat, že během své cesty musí řešit různé magické nástrahy světa. Potkají se třeba s drakem, který chce být členem divadelního souboru. Zvláštní může být i slepice, která vylučuje zlato.
     Ebenezum je velký čaroděj a jeho opakem je právě učeň Wuntwor, který zkazí každé kouzlo. Dokáže pouze vyvolat déšť mrtvých ryb. Ne vždy se toto kouzlo hodí, ale svým způsobem to dokáže zachránit situaci.
     Někteří tuto knihu srovnávají se Zeměplochou Terryho Pratchetta. To je jako kdyby každá humoristická fantasy vycházela ze Zeměplochy. Humor Terryho Pratchetta není vždy prvoplánový, abyste pochopili nějaký vtip, musíte znát spoustu informací a chápat aluze, kterých je v jeho knihách velké množství. Tady je to naopak. Vtipná složka knihy je složena z komických situací, někdy až absurdních.
     Pokud máte rádi humoristické knihy a fantasy, tak doporučuji. Možná se vám to nebude líbit tolik jako knihy Terryho Pratchetta, ale myslím, že je dobré znát i jiné autory stejného/podobného žánru. Je to příjemné oddychové čtení na nedělní odpoledne. Nebo na jakékoli jiné líné odpoledne. Ráno. Večer.

****

0 komentářů:

Okomentovat