20.03.13

MELISSA DE LA CRUZ. Čarodějky z East Endu

    Melissa de la Cruz je spíše známa díky své sérii Modrokrevní. Další upířina, o které nemám vysoké mínění. Čarodějky z East Endu je prvním dílem série, jenž je ze stejného univerza, takže vás s největší pravděpodobností nepřekvapí, že se i zde objeví modrokrevní upíři.

    Hlavními postavami jsou matka a dvě dcery. Čarodějky. Setkáte se i s pojmem valkýry. A také pak i s bohyněmi. Člověk aby se v tom vyznal.
     Matka Joanna vypadá jako šedesátiletá paní. Chudák ženská. Je nesmrtelná a vypadá staře. Její oblíbenou činností je renovace jejich domu a pečení sladkostí. 
    Ingrid, ve městečku zvaná jako Ingridka frigidka, pracuje v knihovně, která je současně i archivem. Nikomu nepromíjí pokuty a všechny muže si drží dál od těla.
    Freya je nejmladší a pracuje v baru - vše, co udělá, má úžasnou chuť. Ta by se hodila k nám do domácnosti, mohla by nám vařit. Jéé. Je zamilovaná do svého snoubence Brana, ale začne ho podvádět s jeho bratrem Killianem. To aby i zde bylo nějaké romantické dráma.
    Kvůli jakémusi rozhodnutí Rady (o rozhodnutí se dozvíte více, o Radě nic - jen fakt, že existuje) nemohou používat svoji magii.  Freya však jeden večer namíchá lektvar lásky, aby pomohla jednomu nešťastnému manželskému páru. Má z toho úžasný pocit, o kterém se zmíní sestře. Ingrid moc dlouho neváhá - nic se nestalo, žádný blesk z nebe, nic, a pomůže své kolegyni s početím dítěte. Úspěch se dostaví a šťastná kolegyně to rozhlásí po městečku a Ingrid má v knihovně menší soukromou poradnu. Freya po svém láskolektvarovém úspěchu také neváhá a vytvoří nápojový lístek z lektvarů. Tyto šťastné chvíle čarodějek samozřejmě nemohou trvat věčně, takže se připletou problémy a jejich život se začne poněkud komplikovat.

     Příběh je vyprávěn v er-formě z pohledů všech tří hlavních postav. To je velká výhoda, protože víte, co se přesně s jakou postavou děje. A také se nebudete muset prohrabávat vnitřními monology jedné z postav, popřípadě všemi. Žádné fňukání, juch!
     Postavy nejsou nijak rozčilující. Nebo jen bývám v poslední době sluníčková. Všechny tři hrdinky jsou dospělé, některé i staré, takže žádné pubertální chování náctiletých slečen, které by vás nutilo knihu odhazovat, abyste v klidu mohli mlátit hlavou do zdi. Možná byste tam něco našli, ale každý se chová někdy jako malé dítě. I já. Hlavně já! Nejvíce je zarážející Freyina nevěra, každopádně vám bude hned jasné, že to nebude jen tak. Snad nespoiluju! Pokud nejste hloupí, tak ne.
    
     Čarodějky z East Endu vycházejí ze severské mytologie, kterou, přiznám se, moc neznám. Jen jména a občas i nějaký detail. Nemohu tedy posoudit, jak podrobně de la Cruz z té mytologie vychází - jestli si půjčila jen jména a doplnila si své příběhy, nebo i příběhy jsou věrné. Poněkud mě zarazila kombinace severské mytologie a antické - Ingrid se tam v jednu chvíli zmiňuje o Orfeově dodatku. Přišlo mi to přeplácané, ale chápu, že autorka potřebovala nějaký případ, kdy se někdo vrátil z podsvětí. Třeba se v dalších dílech objeví i jiné mytologie. 
     Romantickou linii obstarává převážně příběh Freyi. Láska zde není nijak moc uvzdychaná, spíše urychlená - s Branem se zasnoubili po čtyřech týdnech - bude ale vysvětlené proč. 
     Když se zamyslím nad detaily, které mi v knize vadily, tak autorka si je jich vědoma (cíleně je do příběhu umístila) - postavy na to upozorňují. Například konec by se vám mohl zdát až absurdní a překombinovaný, ale to se nebude zdát jen vám, ale i postavám.
     V knize se setkáte i s lehkou ironií a humorem. Poznámky o čtenosti dystopií mě pobavily. Nepíše de la Cruz nějakou dystopii? Dočkáte se zde také i sexu. Sice zde není tolik erotických scén a nejsou ani tolik rozepsané, ale jsou zde. Při celkovém pohledu na příběh si uvědomuji, že takřka vše se kolem toho sexu točilo.

    Začátek knihy vás může nudit, jelikož je to jen seznamování s postavami a situací. Mě to nenudilo - ráda jsem si četla o Ingrid, protože pracuje v knihovně a má ráda knížky. A zaviděla jsem jí. Autorka postupně přidávala po celou knihu další a další informace o minulosti čarodějek, o jejich otci a bratrovi. Už před první polovinou knihy příběh začne být napínavý a bude vás zajímat, co se tam děje za nekalosti. Konec jsem četla poměrně rychle, i když se může zdát kniha přeplácaná, bavila mě. Dávám tři hvězdičky a jdu se nad sebou pořádně zamyslet, protože jsem v poslední době hodně mírná. Asi hloupnu. Odeberte tak jednu hvězdičku a budete mít mé klasické hodnocení.

0 komentářů:

Okomentovat