14.02.15

CAROLINE CARLSON. Poklad Čarodějky ze severu

Téměř ctihodná liga pirátů #1

    Příběh o Hilary, která se chce stát pirátkou, mě zaujal hned, jak jsem slyšela ukázku z této knihy. Už z ní lze poznat, že to bude parádní feministická jízda! A nebo také ne.

    Hilary Westfieldová, dcera admirála Westfielda, se chce stát pirátkou, i když s tím nikdo z její rodiny nesouhlasí. Naneštěstí s tím nesouhlasí ani Jednonohý Jones, referent Odboru pro členství TCLP (Téměř ctihodná liga pirátů) - holky nemůžou přeci být piráty. Pouze kamenný Chrlič podporuje Hilary v její snaze stát se pirátem za každou cenu, bohužel i tak bude muset navštěvovat Penzionát slečny Pimmové pro jemné dámy. Stane se Hilary jemnou dámou, nebo pirátkou? A kdo stojí za krádežemi magických věcí Augustské vyšší společnosti?

Hlavní hrdinkou je, jak jste zajisté už pochopili, Hilary. Dívka z vyšší společnosti, otec je admirál, který by chtěl pirátství zakázat - jestli čekáte rozpolcenost hlavní hrdinky a předlouhé vnitřní monology o tom, že přece nemůže jít proti svému otci, hlas krve a rodinná loajalita a tak podobně, musím vás zklamat. Žádné psychologické výlevy. Díky bohu, teda... Díky autorce. Chvilkami mi Hilary připomínala Sofronii z Etikety a & Špionáže - obě nechtějí být slušné a vychované mladé dámy, jsou neposlušné a jsou super. Takovéhle hrdinky mám ráda.
    I o zbylých postavách je příjemné číst. Jasper, Postrach Jižních teritorií, je takový trochu šílený pirát, ale dobrák od kosti... tedy... Zloduch s kostí svého nepřítele. Charlie, mladík, o kterého se stará Jasper, je sympatický, ale není takový potrhlý a vtipný. Claire - kamarádka z Penzionátu slečny Pimmové pro jemné dámy, není z vyšší společnosti, takže je takový penzijní otloukánek. Nejvíce dokázala překvapit slečna Greysonová, guvernantka, jež také navštěvovala Penzionát slečny Pimmové pro jemné dámy, zprvu velmi slušně vychovaná, upjatá, ale později se z ní stane velmi odvážná dáma.
    A jako doplněk je zde postava Chrliče, který má rád drbání za ušima a romantické příběhy. Je zbabělý, upřímný a někdy i netaktní. Je to magický předmět, i když je živý (a kamenný), ale nerad plní přání, je pouze jen na obranu. Nejednou vás Chrlič rozesměje.

    Jak už jsem se zmínila o magickém předmětu... V tomto fikčním  světě existuje magie, jejíž užívání hlídá Čarodějka, která ale před dvěma staletími zmizela i s většinou magických předmětů - někteří z vyšší společnosti mají stále pár kousků, někteří občané Augusty se s magií nikdy nesetkali. Magie zde funguje tak, že držíte v ruce magický předmět a něco si přejete. Může to dělat každý, ale časté užívání člověka vyčerpává, ale zároveň ho časté užívání učí vytrvalosti - procvičováním se zlepšujete. 

   Piráti jsou zde zcela typičtí, stereotypní. TCLP má schválené mapy, kde je poklad vyznačen velkým X, piráti mají pásky přes oči, chybějící končetiny, ukrákané papoušky a permanentní chuť na rum. S těmito stereotypy autorka pracuje velmi chytře a vznikají tak vtipné pasáže. 
    Další humornou složkou je augustská byrokracie, kdy občané musí vyplňovat zbytečné formuláře. To samé i byrokracie TCLP - například formulář o zradě piráta. 

    Součástí knihy je i korespondence mezi postavami, každá postava má jiné písmo. Pošta v tomto fikčním světě je fakt neskutečná - dopisy doručí kamkoli a spolehlivě. Dále jsou zde i již zmíněné formuláře, ukázky z příruček (TCLP nebo pro jemné dámy) a také články z Augustské drbny - takový kvalitnější a spolehlivější Blesk. Tyto vsuvky celý příběh oživují a pobaví, text tak není jednolitý.

    Po celou dobu jsem se bavila a ani jednou nenudila. Začetla jsem se a knihu jsem dočetla docela rychle. Je to chytrý příběh bez nadměrné psychologie postav - nejvíce se toho dozvíme o Hilary, i když je to v er-formě. Pokud chcete něco zábavného a milého, sáhněte po této knize, neměli byste litovat. A pokud máte rádi Sofronii a nemůžete se dočkat dalšího dílu, sáhněte po tom také. Já dávám pět hvězdiček a doufám, že druhý díl bude u nás co nejdříve. Prostě piráti, magie, guvernantky a červená řepa.

2 komentáře:

  1. Super recenzia! O tejto knihe som absolútne nič nepočul, ale vyzerá dobre! :)
    www.universeofwonderfulbooks.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :o)
      Je to úžasná knížka, takže pokud budeš mít možnost. sáhni po ní! :)

      Vymazat